Depresyon
Depresyon nedir?
Depresyon, kişinin günlük yaşam becerilerini ve işlevselliğini bozacak derecede üzüntülü ve kederli olma halidir. Her üzüntülü halin depresyon olmamasıyla beraber; üzüntü halinin depresyon olabilmesi için DSM – 5 tanı kriterlerine uyması gerekmektedir.
Depresyonun belirtileri nelerdir?
Depresyona girmiş kişinin en belirgin özelliği hayattan zevk alamamasıdır. Birçoğu iştah ve kilo kaybı, uyku problemleri yaşamaktadır; ancak bazı bireyler bu süreçte normalden daha fazla yemek yer ve uyur. Depresif kişiler genelde enerji düşüklüğü ve bitkinlik sebebiyle “yorgunum” ifadesini fazlaca kullanırlar. Konuşurken kullandıkları ses tonu çok sessiz olabilmektedir. Bazıları sorulan soruya cevap vermek dışında hiç konuşmaz. Aşırı uçta depresif kişiler ise hiç konuşmaz. Ölümle ilgili düşünceler ve hayatı sorgulama ile ilgili düşünceleri en ciddi belirtilerdir; çünkü her zaman risk taşımaktadır.
Depresyonun sebepleri nelerdir?
Depresyonun en sık rastlanılan sebepleri arasında bir yakının kaybı, boşanma, ayrılık, bir kaç başarısızlık deneyimi, işsizlik, travmatik olaylar vb şeklinde sıralanabilir. Tüm bu sebepler kişide yıkıcı etki yaratarak kişiyi duygusal anlamda bir çöküşe götürür.
Depresyonun tedavi yöntemleri nelerdir?
Bir duygu durum bozukluğu olan depresyondan kurtuluş yolları vardır. Ancak; depresyona neden olan sebeplerin kişide bıraktığı etkiye göre iyileşme süresi değişkenlik gösterir. Kişiyi intihara kadar götüren bu süreç ilerlemeden en kısa zamanda bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Uygun bir terapi yöntemi ile kişi depresyondan tamamen kurtulur ve eski sağlıklı, mutlu hayatına geri döner. Bu süreç kişiden kişiye farklılık göstermektedir.